40. Appendix - Catalografische terminologie

40.1. Lijst van termen en hun betekenis in het regelwerk van Anet

Chronogram

spreuk waarin de Romeinse cijfers, vaak gekleurd of als hoofdletter weergegeven, samengeteld een jaartal vormen.

CIP

afkorting van cataloguing in publication. Bibliografische gegevens die voorkomen in een publicatie en die worden aangeleverd door een externe bron, nl. meestal de nationale bibliotheek van het land. Ze bevinden zich meestal in het voorwerk. Ze zijn duidelijk herkenbaar: ze worden ingeleid door CIP. Soms wijken de CIP-gegevens af van die op de publicatie zelf, omdat er later door de uitgever nog een aanpassing is gebeurd bij de druk.

Colofon

aanvullende gegevens over de publicatie (uitgever, oplage, enz.) die door de uitgever in de publicatie worden afgedrukt. Vroeger gebeurde dat meestal achteraan; nu vind je het colofon dikwijls vooraan. Het zijn de eigen gegevens van de uitgever. Niet te verwarren dus met de CIP-gegevens die via een externe bron verkregen werden.

Convoluut

toevallige bundeling van publicaties; band waarin verschillende documenten zijn samengebonden, die geen bibliografische eenheid vormen.

Generieke titel

een titel die eerder een soortnaam is voor een publicatie, bv. een jaarverslag met als titel Jaarverslag van...

Keerdruk

een keerdruk (kop-aan-staart) is een combinatie van twee werken, waarbij het ene werk ten opzichte van het andere werk op zijn kop staat.

Niet-sprekende deeltitel

de titel van een meerdelige publicatie, die alleen maar bestaat uit een jaartal, of een plaatsnaam, of letters of cijfers.

Pamflet

een een informerende of opiniërende publicatie over een actuele kwestie van beperkte omvang.

Sprekende deeltitel

de titel van een meerdelige publicatie, die niet alleen maar bestaat uit een jaartal, of een plaatsnaam, of letters of cijfers.

Titelpagina

de bladzijde voorin een publicatie waarop de meest volledige titelgegevens voorkomen, evenals meestal een auteursvermelding en een volledig of gedeeltelijk impressum.

Voorwerk

het gedeelte van het boek dat zich bevindt voor de eigenlijke tekst. Daar maken zowel de titelpagina als het colofon (als dat zich vooraan bevindt) deel van uit, maar ook een eventuele inleiding, voorwoord, een opdracht, enz.